ROČENKA 1999
SK SLAVIA PRAHA odbor zrakově postižených
1987  1988  1989  1990  1991  1992  1993  1994  1995  1996  1997  1998  2000  2001  2002  2003  2004  2005  2006  2007 
Po zkušebním roce se mezi stávající oddíly zařazují mladí hráči jednoho z nejčerstvějších sportovní odvětví - showdownu (upravený stolní tenis). Zájem naopak klesá o kondiční gymnastiku a turistiku. Do nového pražského oddílu odchází osm mladých plavců. Přestupuje i atletický reprezentant Petr Novák, po čtyřech letech se naopak vrací golbalista Petr Čermák. Z funkce předsedy v listopadu odstupuje Karel Čermák.
  Přípravu loňské nejúspěšnější slávistky, sjezdařky Kateřiny Teplé, finančně sponzoruje Transgas s.p.. Golbalisty podporuje dámský Zonta klub a Městská část Dolních Počernic, atlety pak paní Komárová a lyžaře ing. Hůlka a ing. Hromádka. V patronátu nad kuželkáři pokračuje Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých v Praze. Přípravě jejich Slavia Cupu je nápomocna společnost Merck a Oborová zdravotní pojišťovna. Oba kolektivní sporty získávají finanční prostředky i zásluhou schválených grantových projektů Magistrátu hl.m. Prahy. Víkendovému lyžování je přístupná Pražská tělovýchovná unie. Svoji přívětivou tvář neodvrací ani Obvodní úřad pro Prahu 10 v čele se starostou Jiřím Veselým.
  Na své předchozí vynikající výsledky opět navazují sjezdařky Kateřina Teplá a Sabina Rogie, které z dějiště Mistrovství Evropy - slovenských Krompachů, přivážejí po čtyřech zlatých a stříbrných medailích. Kateřina navíc obhajuje i své prvenství ze Světového poháru, kde Sabina končí na místě pátém. Dlouholetý atletický reprezentant, Petr Novák, získává nejprve ve vloženém závodě při Mistrovství světa v Seville bronzovou medaili na běžecké trati 200 m. Kov stejné barvy si posléze odváží i z portugalského Lisabonu, dějiště Mistrovství Evropy zrakově postižených, tentokráte z poloviční vzdálenosti. Ze svých prvních mezinárodních medailí se může těšit i plavkyně Lucie Víšková, hned dvakrát stříbrná na jihlavském evropském šampionátu. Čtyři medaile, včetně jednoho prvenství, získává na lyžařském festivalu v Norsku Pavla Francová - Valníčková.
  Domácí mistrovské tituly se v různých kategorích zrakového postižení stávají kořistí běžců na lyžích Pavly Francové-Valníčkové, Pavlíny Hilbertové, Miroslavy Sedláčkové, Tomáše Hromádky a Jiřího Reichela. V plaveckém bazénu je napodobují Martin Gabriel a Jiří Sedláček. Stříbrnými a bronzovými medailemi se může chlubit i atlet Petr Schweiner, jakož i lyžařské kvinteto Žaneta Tuliová, Lucie Víšková, Jan Hegr, Martin Procházka a Zdeněk Rybák.
  Dařilo se také dorostenci Lukáši Valerovi, který nenalezl domácího přemožitele ani na atletickém stadionu, ani v lyžařské stopě. Obdobně se mu vedlo i plaveckém bazénu, kde ho napodobil žákovský přeborník Zdeněk Rybák. Oba byli pak rovněž členy golbalového dorosteneckého družstva, které, doplněno o Petra Schweinera a Jiřího Zadražila, zvítězilo v domácí ligové soutěži. Na stupně vítězů vystoupili také i další slečny a mladíci: všestranně založené Veronika Pokorná (atletika, běžecké lyžování, plavání) a Lucie Ferková (atletika, běžecké lyžování), atleti Josef Kotál a Petra Stoyová, a také lyžař Marek Durila spolu s plavkyní Marie Valerovou.
  Bohužel, ani letos se v kvalifikaci o postup na mistrovství ČR nedařilo kuželkářům. Dospělí golbalisté naopak v I. lize obhájili druhou příčku, když jako jediní dokázali přerušit vítěznou sérii úřadujícího mistra ze Zory Praha - a to svým turnajovým vítězstvím v Dolních Počernicích. Do nového ligového ročníku vstupuje pak i "bé" družstvo.
  Organizační zdatnost projevili především vedoucí golbalového družstva Tomáš Král a trenérka plavání Monika Šarinová. Svoji aktivitu prokázalo i mnoho trasérů, zejména pak Pavel Hurdálek, Michal Karásek, Martin Kittler, Pavel Teplý, či Petr Vocílka. Významná byla rovněž rozhodcovská pomoc ing. Petra Nováka, Kateřiny Tesařové a Mileny Valníčkové. 
Případné dotazy a připomínky
Zpět na úvod